Varkenshaas met Truffel vulling

Varkenshaas met truffel vulling , servies ironstone orca cool tafelstyling

 

Deze varkenshaas mag gezien worden ook op je kerst tafel!

Deze mooie varkenshaas lachte me aan bij de slager. Tje en dan ben ik niet zo flauw om het dan niet te doen!
Eenmaal thuis wist ik niet zo goed wat ik ermee moest. We hadden geen zin in een “gewoon”gebakken stukje varkenshaas.
Dat wordt bladeren en inspiratie opdoen uit de legio kookboeken die her en der staan šŸ˜‰
(lees…ik heb er echt te veel….) Ja ja het wordt wat…en laat ik nou alle ingrediĆ«nten ook nog in huis hebben.

Ingrediƫnten voor deze overheerlijk Varkenshaas:

  • 2 varkenshaasjes
  • 1 potjeĀ truffel tapenade & pesto rosso
  • 150 – 200g gerookt ontbijtspek
  • 250g champignons, schoongeborsteld en in dikke plakjes gesneden (meer mag ook)
  • 2 sjalotjes, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 25 g geraspte Parmezaan
  • paar takjes verse tijm
  • 250ml droge witte wijn
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 bosuitje

Ovenschotel, koekenpan, kerntemperatuurmeter, aluminiumfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
Vet een Braadbakl in.

Leg de varkenshaas 15 min voor aanvang uit de koelkast.
Meng in een kommetje een aantal theelepels tuffel tapenade met pesto rosso.
Dep de varkenshaas droog en snijdĀ  in de lengte in, snijd de varkenshaas niet door.Klap open en vul royaal met het truffelpesto mengsel.Klap de varkenshaas dicht en bestrooi met peper & zout, pas een beetje op met zout want het ontbijtspek is ook al zout.

De varkenshaas heeft aan 1 kant meestal een dunner stuk, klap dit naar binnen zodat de varkenshaas overal even dik is. Het zou jammer zijn als het dunne stuk te droog wordt.

Leg op een plank de ontbijtspek uit, leg iets meer dan de lengte van de varkenshaas en omwikkel de varkenshaas.

Verhit een koekenpan met een klontje boter en laat heet worden.
Bak de varkenshaasjes rondom op hoog vuur mooi brui. Let op bak de haasjes niet te lang want ze gaan nog de oven in om verder te garen.
LegĀ de varkenshaasjes in een ingevette ovenschaal.

Bak de champignons in het braadvet van het vlees. Voeg eventueel nog een beetje boter toe. Bak de champignons op een middel vuur tot ze beginnen te verkleuren. Voeg de gesnipperde sjalotjes en het teentje knoflook toe en bak even kort mee, zodat het sjalotje glazig is. Leg er een paar takjes verse tijm op.

Blus af met de droge witte wijn en laat eventjes inkoken. Voeg het groentebouillonbokje toe en wacht tot het opgelost is.

Vind je dat er te weinig overblijft voor de saus giet er dan een beetje wijn bij en laat weer even kort inkoken. Proef de saus en voeg naar smaak nog peper & zout toe.

Verwijder de takjes tijm, schenk de champignons en de saus in de ovenschaal giet een beetje saus over de varkenshaas.
Bestrooi het vlees met de Parmezaanse kaas en leg er een takje tijm op.

Zet de ovenschaal in de oven en bak de varkenshaas nog een minuut of 12 -15 af.
Je kunt ook werken met een kerntemperatuurmeter zodat het vlees perfect rosƩ is.
Stel de kerntemperatuurmeter in op 62-63Ā°C duw de pin in het midden van het vlees.
Dit mislukt nooit want de meter piept als je vlees perfect gegaard is.

Haal de ovenschaal uit de oven en leg het vlees op een warm bord en dek af met aluminiumfolie, laat 5 minuten rusten.

Verwijder het takje tijm. Snijd de varkenshaas in plakjes of halveer hem.
Schep even door de saus zodat alle smaken zich goed verdelen.

Kies een fantastisch bord en maak er een oogstrelende compositie van!
Wij aten er aardappeltjes & spruitjes bij.
Deze heb ik beiden bijna gaar gekookt. Ondertussen heb ik een gegrilde paprika kleingesneden.
Verwarm een wok met olie en voeg de aardappels en spruitjes toe. Bak ze rondom aan, voeg de gegrilde paprika toe en bak even mee. Proef of alles gaar is.
Schenk er een beetje kikkoman sojasaus bij en schep goed, laat heel even pruttelen. Hmmm Lekker!

Garneer met het schuin gesneden bosuitjeā€¦.

Laat het smaken!

ironstone bord varkenshaas met truffel vulling ironstone bord varkenshaas met truffel vulling W DSC_0380